Ζαμπίτης Ευάγγελος

Νομικός - Ποινικολόγος, Θεσσαλονίκη
Ζαμπίτης Ευάγγελος
ΕΓΚΥΚΛΙΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
 • Είναι απόφοιτος, το έτος 1990, της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και δικηγόρος – μέλος του ΔΣΘ, από το 1993, από δε το 2004, διορισμένος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 • Είναι κάτοχος ΜΔΕ ( LLM ), από το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών του Κλάδου Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ως εταίρος και διαχειριστής της, εδρεύουσας στη Θεσσαλονίκη, δικηγορικής εταιρείας “ΖΑΜΠΙΤΗΣ – ΝΙΚΟΥΛΗ & Συνεργάτες”, ασκεί μάχιμη δικηγορία, υποστηρίζοντας τα έννομα συμφέροντα φυσικών και νομικών προσώπων, σε όλη την Ελλάδα, ήτοι, εκτός της Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα ιδίως, αλλά και τις λοιπές πόλεις όλης της χώρας. Η Δικηγορική Εταιρεία αναλαμβάνει τον χειρισμό σύνθετων ( ή και απλούστερων ) υποθέσεων των περισσοτέρων αντικειμένων – κλάδων του Δικαίου, όπως, ιδίως, του : (i) Αστικού ( Ενοχικού, Οικογενειακού, Ακινήτων, Κληρονομικού κλπ. ], (ii) Ποινικού [ εγκλημάτων : οικονομικών, διαφθοράς, χρηματιστηριακών, νομιμοποίησης εσόδων, αμελείας ( ιατρικής και επαγγελματικής, όπως ιδίως εργατικών ατυχημάτων ), ναρκωτικών, σεξουαλικών, προσωπικών δεδομένων, τιμής και προστασίας προσωπικότητας κ.ο.κ., καθώς και υποθέσεις εντάλματος σύλληψης, αναιρετικής διαδικασίας κλπ. ], (iii) Εργατικού, (iv) Φορολογικού, (v) Εμπορικού ( εταιρειών και οντοτήτων εν γένει, αξιογράφων ( επιταγών, συναλλαγματικών κλπ. ), συμβάσεων, τραπεζικού κλπ. ) ], (vi) Τροχαίων Ατυχημάτων, (vii) Διοικητικού και (viii) Πειθαρχικού.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλητής ( εισηγητής ή παρεμβαίνων ), σε συνέδρια, διημερίδες και ημερίδες, που συνδιοργανώθηκαν από τον “Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης” από κοινού με την “Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος” ( ΕΕΕ ), την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων ( ΕΕΠ ) και την ΕΝΟΒΕ, όπως : [α] Συνέδριο της 31.01.2014 και 01.02.2014, με θέμα : “ποινική συνδιαλλαγή, plea bargaining και εναλλακτικές μορφές περάτωσης της ποινικής διαδικασίας”, [β] Ημερίδα υπό την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, τον ΔΣΘ και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στις 27.01.2017, με θέμα : “η διαφθορά στο Δημόσιο, την απάτη σε βάρος του Δημοσίου και την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων με βάση αποφάσεις της Αρχής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων”, [γ] Ημερίδα της ΕΝΟΒΕ [ : Εκδήλωση στις 18.01.2019, που οργάνωσε η ΕΝΟΒΕ με θέμα : “Σύγχρονα ζητήματα απόδειξης στην Ποινική Δίκη” ( ιστοσελίδα ΕΝΟΒΕ ), οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις της οποίας έχουν εκδοθεί και σε φερώνυμο συλλογικό βιβλίο από τις εκδόσεις Σάκκουλα, στο οποίο έχω την τιμή να έχω συμβάλει κι εγώ με τη δική μου παρέμβαση ].
Έχει διατελέσει ερευνητής σε σειρά πολυκεντρικών διεθνών μελετών, ενώ έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής ή μέλος προεδρείου σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Οι έως τώρα διεθνείς δημοσιεύσεις του σε περιοδικά με impact factor ανέρχονται σε 32 με 596 citations, ενώ έχει συμμετάσχει ως κύριος ερευνητής ή επιβλέπων σε ανακοινώσεις σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια. Είναι, επίσης, κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του Journal of Urology. Επιπλέον, έχει τιμηθεί ως μέλος ερευνητικής ομάδας με ένα από τα βραβεία καλύτερης ανακοίνωσης στο παγκόσμιο συνέδριο της ICS το 2019.
Από το 2019, είναι μέλος του διεθνούς panel για το Interstitial Cystitis/ Bladder Pain Syndrome της International Consultation of Incontinence (ICI), ενώ είναι μέλος και της επιτροπής κατευθυντήριων οδηγιών της International Society for the Study of Interstitial Cystitis/ Bladder Pain Syndrome (ESSIC). Από το 2019 υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος Ουροδυναμικής-Νευροουρολογίας- Γυναικολογικής Ουρολογίας (ΟΝΟΓΟ) και Αντιπρόεδρός του από το 2021 έως το 2023. Από το 2022 είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και της Συντακτικής Ομάδας του επίσημου περιοδικού της, Hellenic Urology Journal.

Έχει συμβάλει : (α) στον Τιμητικό Τόμο του διακεκριμένου δικηγόρου Αθηνών και επί 18 χρόνια Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Χριστόφορου Αργυρόπουλου, με μελέτη του υπό τον τίτλο ““αιτιολογία ποινικών αποφάσεων: διαχρονικά και νέα ζητήματα””( εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, σελ. 857 ) και (β) στο συλλογικό βιβλίο υπό τον τίτλο “Σύγχρονα ζητήματα απόδειξης στην Ποινική Δίκη”, εκδ. Σάκκουλα.

Έως τις 12.12.2022 ήταν μέλος του Ε’ Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων Περιφέρειας Εφετείου Θεσσαλονίκης, έκτοτε, δε, είναι τακτικό μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων ( ΑΠΣΔ ).

Ομιλεί και γράφει την Αγγλική γλώσσα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
 • “ ‘Πυραμίδες’ – ‘Αεροπλανάκι’ : Τυχηρό Παίγνιο ( Β.Δ. 29/71 ) ή Απάτη ( 386 ΠΚ ) ;”, σε Αρμενόπουλο ( ΔΣΘ ) 1997, σελ. 1407.
 • “Προβλήματα Απιστίας ( ΠΚ 390 ) και Απιστίας στην υπηρεσία ( ΠΚ 256 ) ( εξ αφορμής του υπ’ αριθ. 321/2000 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης )”, σε Αρμενόπουλο ( ΔΣΘ ) 2001, σελ. 293 ( : υπόθεση της φερομένης απιστίας υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, περί ης το σχολιασθέν απαλλακτικό βούλευμα. Πρόκειται για υπόθεση που χειρίστηκε ο ίδιος ( ο Ευάγγελος Ζαμπίτης ). Ομοίως απαλλακτική και η κρίση του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, σε όμοια υπόθεση απιστίας στην υπηρεσία στελέχους της Ο.Α., μετά από δημοσιεύματα έγκυρης Κυριακάτικης εφημερίδας.
 • Παρατηρήσεις στην ΜΟΔ 179–186/2000, ΠοινΔνη 2001, σελ. 487 & σελ. 490, σε σχέση με το δικαίωμα της εγκλήσεως του αδικήματος της αποπλανήσεως ανηλίκου ( ΠΚ 339 ) και τις ελαφρυντικές περιστάσεις (ΠΚ 84 παρ. 2).
 • Παρατηρήσεις επί της ΑΠ 442/2001, ΠοινΔικ 2001, σελ. 601 & σελ. 602, σε σχέση με την ακυρότητα του αποδεικτικού επιδόσεως.
 • Παρατηρήσεις επί του Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης 1679/2001, Αρμενόπουλος 2002, σελ. 98, σε σχέση με το αδίκημα της απόπειρας αγοράς ναρκωτικών.
 • Παρατηρήσεις επί του Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης 952/2002, Αρμενόπουλος ( ΔΣΘ ) 2002, σελ. 1217, σε σχέση με το αδίκημα κατάχρησης ιδιότητος ιατρών και φαρμακοποιών στο νόμο περί ναρκωτικών (Ν. 1729/1987).
 • Άρθρο υπό τον τίτλο “Η Προσωρινή Κράτηση ως μέτρο Δικονομικού Καταναγκασμού της Ποινικής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα σήμερα. Η περίπτωση των Δικηγόρων Χ.Χ. και Χ.Χ..”, Περιοδικό ‘Ενώπιον’ ( του Δ.Σ.Θ. ), σελ. 38.
 • Μελέτη υπό τον τίτλο “Αιτιολογία ποινικών αποφάσεων : Διαχρονικά και νέα ζητήματα”, δημοσιευμένη και στην ΠοινΔνη 2016, 467 και Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών QUALEX ( Νομική Βιβλιοθήκη ), συγχρόνως δε και συμβολή στον Τιμητικό Τόμο Χριστόφορου Αργυρόπουλου ( εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη ).
 • Άρθρο υπό τον τίτλο : “Η έννοια της πώλησης και αγοράς γεννητικού υλικού στον Ν. 3305/2005” ( ποινικές διατάξεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ), Nova Criminalia ( ηλεκτρονικό περιοδικό της “Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων” ), Νο 10, Ιούλιος 2020.
 • Παρατηρήσεις στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών 287/2023 ( Εφαρμογή επιεικέστερου νόμου - Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση ( “βραχιολάκι”) ], δημοσιευμένες στην ΠοινΔνη 2023, 971 – 975 και στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών QUALEX ( Νομική Βιβλιοθήκη ).

16ο Uroschool 2024